Hennes kära hofors

Hennes kära Hofors

Hon föddes i Hofors 1872 som den första av 6 syskon. Fadern Gustav Adolf Hesselgren var bruksläkare från Gryts bruk i Närke. Modern hette Maria Margareta Waern och kom från ett frisinnat, litterärt och musikaliskt hem i

Hälsingland.

Kerstin hade en fin barndom och uppväxttid i doktorshemmet på Hofors bruk med många fina minnen som hon berättar om i åtskilliga brev och dagböcker.

Bland barnen var det just inga andra än Hesselgrens barn som lärde sig simma. Med en ström på ena sidan huset och en kanal på den andra och Hammardammen mitt fram, fick de lära sig simma redan vid 4-5 års ålder och varje lördag fick de bada med kläderna på för att lära sig klä av sig i vattnet.

Hon skrev en gång under sitt hårda år på flickpensionen i Schweiz: ”Ack Hofors, ack Hofors, vad jag längtar förfärligt hem till Dig.”

Doktorsvillan i Hofors.

Kerstin Hesselgren längst till vänster tillsammans med mamma Maria och syskonen utanför hemmet i Hofors.

Kerstin den första står staty i Hofors

Konstnär Elvy Drugge

Kerstin:

”Midsommartid vandrade man i bergen för att se solen gå både ner och upp och föratt få njuta av doften från pyrola, linnea och liljekonvalj.Det var ett friskt och sunt liv, fyllt av glädje och trygghet, men vid sidan om detta fick man som läkardotter också se en del av livets skuggsidor.”

HOFORS HEMBYGDSFÖRENING | Storgatan 13 & 15 , 813 36, Hofors | info@hoforshembygdsforening.se | Tfn: 0290-246 10